vrijdag 11 maart 2011

Neuraliteit en Doofdoeken

In 1914 was België neutraal wanneer het op enkele dagen door Duitse troepen werd platgewalst. De Sovjetunie was neutraal na het theekransje van Molotov en Von Ribbentrop in 1939. Neutraliteit is in de loop der geschiedenis zelden een succesvolle carrièrestap geweest. Toch is het volgens de Belgische partijen MR en N-VA de weg naar de toekomst.

Wat is er juist gebeurd? Meryame Kitir, volksvertegenwoordiger voor SP.A, heeft de neutraliteit op smadelijke wijze doorbroken. Een medewerkster van haar heeft het immers aangedurfd om in een commissievergadering een hoofddoek te dragen. Hierbij hitste ze de gemoederen nog eens extra op, toen bleek dat ze hiermee het kamerreglement niet overtreden heeft.

Sinds de passage van Marie-Rose Morel weten ze het bij N-VA wel heel zeker: vrouwen met hoofddoek voorspellen onweer. Omdat de scheiding tussen kerk en staat met het dragen van een pretentieuze keukenhanddoek ontegensprekelijk in het gedrang komt, wordt het dan ook de hoogste tijd om de hoofddoek in het parlement te verbieden. 

Medewerkers van politieke partijen moeten zich dus neutraal opstellen. In het geval van N-VA-leden is dat niet moeilijk: zij bewandelen slechts het lichtend pad der rationalisme. Daarbij komen geen symbolen te pas, enkel echte problemen (zoals BHV). Maar hoe moeten de andere partijen hun neutraliteit garanderen? Massaontdopingen bij CD&V? Publiek raadpleegbare belastingsformulieren bij Open VLD? Identiteitscontrole op interne mails bij de SP.A?

De voorgestelde maatregel is uiteraard niet gericht tegen de islam. "Ook een keppeltje, een tulband of een kruisteken horen niet thuis in het halfrond", verduidelijkt Zuhal Demir, kamerlid voor N-VA.  Het gaat hier om de scheiding tussen kerk en staat. Nu is het een tijdje geleden dat we Rerum Novarum nog eens gelezen hebben, maar een specifieke passage waarin de Kerk het dragen van hoofddoeken, keppels of tulbanden aanmoedigt, is ons om een of andere reden altijd ontglipt. Rik Torfs (CD&V) weet er ongetwijfeld alles van, maar die is zelf natuurlijk niet neutraal.

Dat ze er maar gauw werk van maken, dat hoofddoekenverbod. Vergeet de opmerkingen over de wereldoorlogen. Driemaal is scheepsrecht. Al is het nog niet duidelijk welke vlag we nog op dat schip gaan mogen hijsen. Er zijn op de internationale markten immers meer dan genoeg kapers op de kust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten